U Srbiji investirano oko 37 milijardi evra

Bez autora
Jun 24 2012

U Srbiji je u proteklih deset godina investirano oko 37 milijardi evra. Međutim, u narednom periodu moramo se okrenuti domaćim izvorima u finansiranju novih projekata, a privatne firme treba da dobiju isti tretman kao i ostale kompanije.Nova vlada treba da promoviše Srbiju kao tržište sa povoljnim uslovima za rad i da subvencioniše samo one projekte koji imaju dugoročnu perspektivu i otvaraju nova radna mesta. Prioritet u razvoju moraju da budu grinfild investicije jer one otvaraju nova radna mesta.

U Srbiji investirano oko 37 milijardi evraU Srbiji je u proteklih deset godina investirano oko 37 milijardi evra.

Međutim, prema rečima generalnog direktora Energoprojekt holdinga Vladimira Milovanovića, u narednom periodu moramo se okrenuti domaćim izvorima u finansiranju novih projekata, a privatne firme treba da dobiju isti tretman kao i ostale kompanije.

Nova vlada treba da promoviše Srbiju kao tržište sa povoljnim uslovima za rad i da subvencioniše samo one projekte koji imaju dugoročnu perspektivu i otvaraju nova radna mesta, rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, prioritet u razvoju moraju da budu grinfild investicije jer one otvaraju nova radna mesta. Velike privatizacije su završene i ne može se računati na prihode koji se mogu investirati u nove projekte.

Država je i dalje najveći investitor u Srbiji, ali je i istovremeno najnelikvidnija, a nova radna mesta mogu se stvarati jedino ako postoje planovi za povećanje prihoda.

Mala i srednja preduzeća su šansa za razvoj privrede, pa Milovanović ukazuje da se mora imati u vidu da ona ne mogu da opstanu i dobro posluju ako nema velikih preduzeća koja su generatori poslova na tržištu.

Energoprojekt je jedina od domaćih firmu u građevinarstvu koja je ostala na nogama. To nije dobro za firmu i za zemlju, jer je ostala bez konkurencije, rekao je on i podsetio da je Srbija dugi niz godina imala tradiciju kvalitetnih građevinara.

Kako bi se poboljšala fleksibilnost u zapošljavanju, a preduzećima omogućio veći uticaj u kreiranju obrazovnih programa potrebna je modifikacija Zakona o radu, istakao je Vuk Valjarević, finansijski direktor kompanije "Knjaz Miloš". Moraju se pojednostaviti administrativne procedure za poslovanje, a zarade rasteretiti od poreza i doprinosa, rekao je Valjarević i dodao da tržište kapitala treba prilagoditi u korist malih i srednjih preduzeća.

Prema rečima docenta na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Jelene Žarković – Rakić, nezaposlenost nije najveći problem privrede Srbije, već visoka neaktivnost radno sposobnog stanovništva, po čemu je Srbija prva u Evropi. Neaktivno stanovništvo je ona grupacija koja se vodi kao nezaposlena, ali uopšte ne traži posao i po strukturi su to ljudi sa nižim obrazovnim profilom, objasnila je ona.

Ovo je istaknuto na skupu koji je održan na Vivaldi forumu, koji se danas završava u Mokroj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik